18. ročník festivalu JEDEN SVĚT

23.02.2016 05:41

 

 

Vážení přátelé festivalu Jeden svět,

 

za dva týdny zahájíme 18. ročník. V Pražské křižovatce slavnostně vyhlásíme cenu Homo Homini za rok 2015. Společnost Člověk v tísni ji udělila skupině odvážných Kubánců. Níže se dozvíte, proč si ocenění ani jeden z nich nepřijede vyzvednout osobně. A pokud už se nemůžete Jednoho světa dočkat, pusťte si nový spot, který teď můžete vidět i v České televizi!

PROGRAM JE VENKU: vyberte si ze 123 filmů a 11 interaktivních dokumentů

Buďte v obraze. Vše o festivalu Jeden svět hledejte v mobilní aplikaci

 
Poprvé v historii přivítáme mezi festivalovými hosty roboty! Dokument Pečovatelka Alice přiveze do Česka dvojice sociálních robotů. Alice a její nová kamarádka Zora se starají v Nizozemsku o osamělé seniorky a seniory. Nevěříte? Podívejte se, jak vypadají, a přečtěte si i další tipy z programu Jednoho světa 2016. Seznámíme vás s radioaktivními bábuškami z Černobylu i módní návrhářkou, která šije oblečení z vyhozeného textilu. CHCI ČÍST DÁL
 

Nejvyšší čas stáhnout si mobilní aplikaci

Chcete být neustále v obraze? Stáhněte si mobilní aplikaci Jeden svět 2016, která vám nabídne nejen kompletní program festivalu, ale i přehled, kde se právě co děje, žhavé novinky, přidané projekce či nenadálé změny. V aplikaci si můžete sestavit vlastní program, na nejvýznamnější změny vás upozorní občasné push zprávy.

Stáhnout si aplikaci

Neemigrovali, i když je k tomu vláda nutí

Cenu Homo Homini za rok 2015 získá skupina 11 kubánských disidentů za svou vytrvalost, neohroženost a morální důslednost v prosazování lidských práv na Kubě, kterým vědomě obětují své osobní svobody. I přes tlak režimu, aby emigrovali, zůstávají na ostrově. Žijí ve strachu a nejistotě, mohou být kdykoliv vráceni zpět do vězení...

Víc o Homo Homini

Staňte se součástí skutečného příběhu

V dnešní době rozvinutých technologií dokumentaristům přestává stačit, když publikum pasivně sedí v kině a sleduje film. Proč se jen dívat, je-li možné přímo vstupovat do děje a osobně ho prožívat? Proto začínají vznikat interaktivní dokumenty, které mají blíže ke světu počítačových her než ke klasické kinematografii.

Chci vědět víc

Setkejte se s filmaři  na East Doc Platform

Největší akce pro dokumentaristy ze střední a východní Evropy East Doc Platform (EDP) je setkání filmových profesionálů, ale letos otevře většinu akcí široké veřejnosti. Jak dnes vznikají filmy? Jak se tvůrci snaží zaujmout současné publikum? EDP již popáté při festivalu Jeden svět pořádá Institut dokumentárního filmu.

Navštívím EDP
 

Zajímavosti na konec

  • Země kartelů, dokument z pražského  programu letošního Jednoho světa, je v nominaci na Oscara, tak mu držte palce. Oscary Akademie vyhlásí už 28. února. Soutěžit bude také s filmem Podoba ticha, který u nás loni získal Cenu za nejlepší film.
     
  •  Festival již tradičně dopoledne promítá také pro publikum ze základních a středních škol z celé republiky. Hned první den po spuštění registrace bylo obsazeno přes 10 tisíc míst! Více na www.jsns.cz/festival.
     
  • Human Rights Tattoo je komunitní umělecký projekt, který si klade za cíl vytetovat celý text Deklarace lidských práv na 6773 lidí po celém světě. A vy se k nim během festivalu v sobotu 15. března v Praze můžete přidat!
     
  • Kupte si 29. února časopis Respekt. Ve speciální příloze Jednoho světa najdete tipy na nejzajímavější filmy. Festival najdete i v březnovém vydání časopisu Koktejl!