45 let se Steamboat Stompers Dixieland Band

07.10.2013 23:06

 

Hudební skupina "Steamboat Stompers" vznikla v roce 1968 z několika amatérských hudebníků, které spojoval společný zájem o aktivní interpretaci tradičního jazzu a hned zpočátku si získala poměrně širokou posluchačskou základnu. Přispěl k tomu zejména originální přístup ke zpracování notoricky známých jazzových témat interpretovaných neworleánskými muzikanty v první polovině tohoto století a humorná nadsázka umocňovaná neopakovatelným vokálním projevem Antonína "Tonyho" Brycha. Dlouholetý koníček hudebníků našel brzy uplatnění při koncertních vystoupeních kapely v různých klubech, zejména pak klubech studentských. V krátké době od svého vzniku účinkovala kapela prakticky již na všech jazzových festivalech pořádaných v tehdejším Československu a úspěšně absolvovala řadu jazzových festivalů v Evropě. Účinkovala ve většině evropských zemí a zúčastnila se dixielandového festivalu v San Diegu (USA). Pro značný počet koncertů, - více jak 120 ročně, se stala hudba hlavní činností většiny členů kapely.

Již v průběhu prvních let své činnosti natočila u firmy Supraphon svou první LP desku, Česká televize uvedla její první samostatný pořad, Český rozhlas odvysílal několik přímých přenosů jejích koncertů v Divadle hudby a podílela se na hudebním doprovodu dvou filmů. V průběhu dalších let natočila již více než 10 CD. Během posledních pěti let často účinkovala se Steamboat Stompers zpěvačka Eva Emingerová, která je po smrti Tonyho Brycha jeho důstojnou náhradou.

Každý z osmi členů kapely je výborným muzikantem, jemuž jsou improvizace na daná témata pravým potěšením. Není proto divu, že v repertoáru kapely se objevují často témata jak neworleanského stylu, tak dixielandu i swingu, která jsou pro improvizaci jako stvořená. O šíři repertoáru kapely bezesporu svědčí řada vydaných LP desek a CD.

Kapela Steamboat Stompers dokáže zahrát jak v jazzových klubech i velkých koncertních sálech, tak i při takových příležitostech jako jsou různé oslavy, sportovní i reklamní akce, výstavy a veletrhy, privátní či podnikové party a pod. Mezi její příznivce patří veškeré věkové kategorie diváků.

Skupina Steamboat Stompers nebyla vždy pouhým interpretem, ale velice často hlavním iniciátorem nebo spolupořadatelem řady atraktivních jazzových pořadů jako např. Salony tradičního jazzu, Podvečery se Steamboat Stompers a jejich hosty, Jazzové plavby na lodi Tyrš atd.. Mnohé z těchto pořadů se staly tak populárními, že se konají pravidelně dodnes. Mezi ně patří zejména Jazzijačka, Kolovratský parník a Jazzové Vánoce. Při těchto pořadech je již samozřejmostí účast zahraničních jazzových hudebníků i celých kapel, z nichž stojí za to jmenovat HCS Big Band z Holandska, Occanheimer Street Jazz Band ze SRN, Vordingborgský Big Band z Dánska a Renhornen Big Band ze Švédska. V září roku 1996 se konal v Praze společný koncert Steamboat Stompers a evropské legendy dixielandové hudby - anglického klarinetisty Mr. Acker Bilka s jeho Paramount Jazz Bandem a v závěru dalších let v řadě měst České republiky byly pod patronací Steamboat Stompers pořádány vánoční koncerty slavné černošské gospelové vokální skupiny Clary Wardové z USA. Některé z těchto pořadů byly natočeny Českou televizí i Českým rozhlasem. V roce 1998 se uskutečnil slavnostní koncert k 30ti letům činnosti kapely Steamboat Stompers společně s hlavními protagonisty pořadu "American Gospel Caravan" zpěvákem a trombonistou Gene "Mighty Flee" Connersem a členkou gospelové skupiny Clara Ward Singers zpěvačkou Pat Klipp. V roce 2006 uspořádala kapela po Čechách koncertní turné s kapelou "Bonita Jazzband" . V poslední době se staly mimořádně populárními Jazzové večeře v Kolovratské Rychtě v současné době obnovené v KD U Boudů a Jazzové koncerty s tancem v hotelu Svornost v Dolních Počernicích.