Hvězdy se sjíždějí na Febiofest

20.03.2014 21:41

 

 

Isaach de Bankolé

Navštíví nás Isaach de Bankolé, Robert Więckiewicz a dokonce přijede i „kouzelník” Sylvain Chomet, kterého znáte spíše asi jako francouzského režiséra a animátora.

Isaach de Bankolé

De Bankolé (*1957) má za sebou slušnou řádků filmů, z nichž jste určitě některé viděli. Co třeba film Čokoláda od francouzské režisérky Claire Denis? Díky ní si zahrál i ve filmu Sama v Africe.

Také si ho oblíbil král amerického nezávislého filmu Jim Jarmusch. Potom, co ho obsadil do filmů, Noc na zemi, Ghost Dog a Hranice ovládání, o něm říká, že: Isaach de Bankolé je jedním z mých nejoblíbenějších herců. Svou práci bere velmi vážně, plně se promění v každou z postav, které představuje. Ať už je jeho hrdina navenek jakkoli uzavřený či nečitelný, Isaach nějak dokáže svými úžasnými výrazy zpřístupnit jeho emoční jádro tím nejdovednějším, nejupřímnějším a nejméně okatým způsobem a v těch nejvhodnějších chvílích, naprosto bez vypočítavosti.“

Také jste De Bankolého asi viděli v bondovce Casino Royale. Na Febiofestu uvede kromě některých starších filmů nový film nigerijského režiséra Andrewa Dosunma Georgova matka, který nabízí zajímavý vhled do odlišné kulturní tradice africké komunity v USA, a francouzský thriller Chaos (r. Etienne Faure).

Ten nejdůležitější důvod, proč Isaach de Bankolé přijede je, aby od nás převzal cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Sylvain Chomet

Chomet je u nás známý především zábavným animákem Trio z Belleville. Ten je sice už z roku 2003, ale ještě teď v našich uších rezonují dvě nominace na Oscara, které tento snímek získal. O Oscara se ucházel i o sedm let později jeho film Iluzionista.

Chomet nám na Febiofest přiveze celou svou retrospektivu. Promítneme dokonce i krátký snímek z roku 1997 se jménem Stará dáma a holubi, který byl také nominován na Oscara a vyhrál cenu BAFTA za nejlepší animovaný film.

Dále budete mít možnost vidět nový hraný film Attila Marcel. Jedná se o tragikomedii třiatřicetiletém muži, který po smrti svých rodičů strávil většinu života u rázných tetiček. Jednoho dne do jeho života vstoupí sousedka a s ní i čaje s příchutí LSD...

Robert Więckiewicz

Roberta Więckiewicze (*1967) jsme už na Febiofestu párkrát viděli. Prvně se na plátně v kině Cinestar objevil v roce 2009 vedle Jiřího Macháčka v polském filmu Jahodové víno. V roce 2010 jsme ho viděli ve filmu Temný dům od Wojciecha Smarzowského. A Robert Więckiewicz zakončil i festivalový ročník 2012 v hlavní roli filmu V temnotě od Agnieszky Holland. Letos však má důvod k osobní návštěvě Febiofestu. Uvede film polského režiséra Wajdy se jménem Walesa: Člověk naděje.

 

Svein André Hofsø Myhre

Svein André Hofsø Myhre (*1973) je norský herec s Downovým syndromem. Do Prahy přijede, aby na před plátnem uvedl spolu s režisérem Bardem Breienem film Detektiv Down. Komedii uvedou společně s českými koproducenty z Evolution Films.

 

Zde najdete seznam a více informací o již potvrzených hostech.

Robert Więckiewicz: