Nákladové nádraží Žižkov kulturním centrem?

02.04.2014 21:04


V prostorách památkově chráněné funkcionalistické stavby se letos za podpory Prahy 3 chystá řada akcí: divadelní představení speciálně vytvořená pro tento prostor, filmové projekce, koncerty i workshopy. Budoucí osud Nákladového nádraží však stále není jasný.

Kolem osudu funkcionalistické budovy se vedou bouřlivé diskuse už několik let. Společnost Žižkov station development, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group, plánovala rozsáhlou výstavbu, jíž mělo nádraží ustoupit. Proti demolici se ale postavila část odborné i laické veřejnosti. Ministerstvo kultury nakonec loni na jaře rozhodlo, že nádraží, které stojí na rozsáhlých nevyužívaných pozemcích, musí být zachováno. Původní plány na výstavbu nové městské čtvrti ale i nadále trvají. Nádraží se má stát jejím centrem.

Otevřela se však otázka dalšího využití obrovské památkově chráněné budovy, kde se konalo už řada kulturních akcí včetně Designbloku nebo představení Divadla letí. "Praha 3 chce ve spolupráci s neziskovými a zájmovými organizacemi otevřít nádraží pestrému okruhu diváků," řekl místostarosta Matěj Stropnický (ŽnS). "Chceme ukázat, že má smysl, že je budova zachráněna od demolice a že umožňuje pestrost využití," uvedl Stropnický. Radnice na to letos v rozpočtu vyčlenila 1,9 milionu korun. Účast na kulturním programu přislíbilo letos znovu Divadlo letí, ale i organizátoři United Islands, Galerie Jaroslava Fragnera a Národní filmový archiv. V září se tu uskuteční Dny žižkovského kulturního dědictví.