Pašijové hry v katedrále sv. Víta

13.04.2014 22:59

 

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se na letošní Květnou neděli poprvé konaly pašijové hry. Lidé všech generací v zaplněném chrámu sledovali upravenou verzi Hořických pašijí, které představili Otakar Brousek ml., Nela Boudová a Jakub Gottwald v režii Václava Lautnera.
Před začátkem dramaticko-hudebního představení přítomné pozdravil kardinál Dominik Duka, který dopoledne v nedaleké bazilice sv. Jiří sloužil mši. Pražský arcibiskup chce pašijové hry počínaje letošním rokem v katedrále pořádat každoročně. "Bůh stvořil člověka jako tvořivou bytost. A tak je samozřejmé, že ho chce člověk chválit také múzickým uměním," sdělil Duka.

Při pašiových hrách v katedrále sv. Víta zazněla hudba dirigenta, sbormistra a skladatele Jaroslava Krčka v provedení hudebně-tanečního souboru Chorea Bohemica.

Hry s náboženskou tematikou v Hořicích na Šumavě byly původně spojeny s cisterciáckým klášterem ve Vyšším Brodě. Rozšířily se v 19. století, kdy byla postavena nová divadelní budova a navštěvovali je tehdy i členové císařské rodiny, šlechtických rodů a vysocí církevní hodnostáři. Hry byly zrušeny za druhé světové války a snahu českých přistěhovalců tradici po válce obnovit zhatil komunistický režim. V roce 1990 vznikla společnost pro obnovu pašijových her. Hrát se začalo na přírodní scéně v lesoparku, v těsném sousedství bývalého pašijového divadla.