Čechův divadelní podzim

16.10.2013 23:18

 

Festival amatérského divadla, který pořádá DS Horní Počernice k poctě proslulému scénografovi a kamarádovi Milanu Čechovi, který pro amatérské divadlo v Horních Počernicích hodně udělal. Od konce padesátých let minulého století hrál často s místními ochotníky a navrhl pro ně desítky scén. Milan Čech nikdy nezapomínal na své přátele, i když ho mimořádný talent zavedl do různých koutů světa. Byl to skutečný umělec s velkou fantazií, než v roce 2007 odešel navždy.
Festival je koncipován jako přehlídka amatérského divadla otevřená všem divadelním žánrům, nejrůznějším inscenačním postupům, stylům a poetikám. Je příležitostí k vzájemné inspiraci a setkáním amatérských divadelníků ať vzdělávacího či společenského charakteru, tak jak o tom často mluvil Milan Čech.

5. ročník festivalu se koná ve dnech 19.10. - 28.10. 2012 v Divadle Horní Počernice. 

 

 

Program festivalu:

Pátek 19.10. 19:30

Mrsťa Prsťa Juniors, Kouřim
Někdo to rád horké

…s ledem? …s whiskou? …horké? …ale hlavně s humorem! Mrsťa Prsťa Juniors přiváží roztančenou crazy komedii podle slavného filmu, v níž nikdo není zcela dokonalý. Děj je zasazen do Chicaga roku 1929. Dva mladí jazzoví muzikanti se na den svatého Valentýna stanou nechtěnými svědky masakru tamní mafie. Utíkají před svými pronásledovateli a převlečou se za ženy. Jako Josefína a Dafné odjíždějí společně s výhradně dívčí jazzovou kapelou na Floridu. Zde se děj začíná pořádně zamotávat...

 

Sobota 20.10. 19:30
J.K.Tyl, Josefův důl
Zdravý nemocný

Poslední Moliérova hra o třech dějstvích. Hlavním hrdinou je chorobný hypochodr Argan, který obtěžuje okolí domněnkami o svých nemocech. Další jeho starostí je provdat dceru za synovce svého lékaře. Ta si však vyhlédla jiného nápadníka, učitele hudby. Tato hra se stala pro Moliéra osudnou. Jakmile v hlavní roli Argana dohrál její čtvrtou reprízu, omdlel, postihlo ho chrlení krve a ještě téhož večera zemřel.

 

Neděle 21.10. 19:30
Nové divadlo, Mělník
Libushe
Muzikál je skvělá studentská hříčka, napsaná velice, velice volně, na motivy Starých pověstí českých. Psána je jazykem dnešního ….náctiletého středoškoláka. Děj nás zavede na Vyšehrad, těsně po smrti knížete Kroka, kdy se vlády ujímá kněžna Libushe .Na hradiště přijedou i její sestry Kazi a Teta. Bivoj se utká s kancem. Za horou Říp číhá kmen Amazonek, které se chystají k boji. Stejně jako dnes, se bojuje o moc a vládu, lidé se milují a hašteří, někdo je dobrý, někdo zlý…..

 

Pátek 26.10. 19:30
DS Vojan, Libice nad Cidlinou
Půldruhé hodiny zpoždění

Na tohle představení přijďte určitě včas!!! Už od první minuty totiž budete mít pocit, že na jevišti vidíte sami sebe. A to ve vynikající francouzské komedii obdařené nejen duchaplností a lehkostí, ale také neotřelým pohledem na milostné vztahy. Máte chuť revoltovat proti zavedeným manželským stereotypům a vymést ze svého života nudu? Manželé Sansieuovi mají stejný problém... Po třiceti letech manželství je nejvyšší čas mnoho věcí zásadně změnit. A tak se Laurence a Pierre jednoho dne během devadesáti minut pokusí o sexuální renesanci, revoltu proti zavedeným manželským stereotypům a vymetení nudy ze svého života. Podaří se jim to?

 

Sobota 27.10. 19:30
T.M.A. Terezín
Blbec k večeři


V této bláznivé francouzské komedii platí, že "kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá" a "kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp." Proto si dejte pozor, než někoho prohlásíte za blbce a budete se chtít bavit na jeho účet. Může se vám stát, že blbcem zůstanete na posměch vy sám.

 

Neděle 28.10. 15:00
J.K.Tyl, Lomnice nad Popelkou
Dlouhý, Široký a Bystrozraký

Klasická česká pohádka K.J.Erbena vyprávějící o zamilovaném princi do princezny, kterou vězní zlý černokněžník. Při cestě za jejím vysvobozením princ potká dlouhého, širokého a bystrozrakého. A boj o princeznu může začít.

 

Neděle 28.10. 19:30

J.K.Tyl, Lomnice nad Popelkou
Ze života hmyzu

Sama režisérka lomnického divadla o tomto dramatu napsala: "O této komedii se během její existence napsalo mnoho přívětivých i nevlídných slov. Prý je to „úžasná satira na bohatství a válku“, ale také „ošklivé, cynické a pesimistické drama, jemuž chybí pravda“ a „ukrutný, špinavý kus symbolismu“. „Zabte je“, napsal o autorech jeden berlínský kritik." Přijďte si s námi připomenout hru bratří Čapků v podání lomnického divadla.