DS Horní Počernice

11.10.2013 23:23

 

Historie hornopočernického souboru je datována již od roku 1914. Tehdy se ochotnickému divadlu v Horních Počernicích dařilo - soubory se postupně rozrůstaly. Vedle spolku J. K. TYL vznikl i soubor HÁLEK a BESEDA.
V r. 1970 zakládá Dáda Stoklasa nový dětský soubor STUDIO 11, a tímto rokem je také datován 1. ročník festivalu Divadla v přírodě. To je pro nás všechny podstatné, protože dodnes chystáme premiéry právě na tento festival.
V r. 1994 vzniká náš soubor Právě začínáme. Režie se ujímá Dáda Stoklasa. Vzniká spousta pěkných titulů, mezi naše největí úspěchy patří postup na Národní přehlídku v Třebíči v r. 2000 s inscenací Pygmalion od G.B. Shawa, postup na Národní přehlídku v Děčíně v r. 2009 s inscenací Jáson litevského dramatika Saulia Šaltjanise a postup na celostátní přehlídku Jiráskův Hronov v r. 2006 s inscenací Hra lásky a náhody Pierra de Marivauxe.
Náš soubor se postupně rozrůstá, ale her s tak početným obsazením bohužel mnoho není. Protože se stávalo, že někteří tzv. stáli a nehráli, začne režírovat i další členka souboru Jana Sůvová.
Zároveň se dámská část našeho souboru stará i o dětský divadelní soubor Počerníčci. Jana Sůvová zahájila jeho činnost v r. 2001, ale i tento soubor se rozrostl, a tak jsme byli nuceni se o dětičky podělit a rozdělit si je do čtyř skupin. V současné době jsou Počerníčci rozděleni na skupiny dvě, třetí skupina - složená z nejstarších Počerníčků - přijala v roce 2007 název Výtečníci, podle jedné ze svých nejúspěšnějších inscenací. A protože všichni "Počerníčci" stárnou, rozhodla se v roce 2012 přejmenovat i skupina pod režijním vedením Báry a Saši. Tato druhá nejstarší skupina Počerníčků přijala název "Zeptejte se kocoura".

https://www.pravezaciname.cz