Festival Jeden svět jako první promítne oscarový dokument Citizenfour

25.02.2015 18:27

Festivalu Jeden svět se podařilo získat film Citizenfour o whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi. Ten si včera odnesl Oscara 2015 za nejlepší dokument. Snímek uvidí úplně poprvé publikum v pražských kinech už 6. března.

Režisérka Laura Poitras natáčela společně s novináři z anglického deníku The Guardian exkluzivní rozhovory s Edwardem Snowdenem, bývalým analytikem Americké bezpečnostní agentury (NSA), ještě předtím než jeho jméno zaplnilo titulky světových médií. Film Citizenfour je nejen jedinečným svědectvím o tom, jak NSA shromažďovala soukromá data z elektronické komunikace stovek milionů lidí, ale také osobní výpovědí Snowdena. Ten si dobře uvědomoval důsledky zveřejnění přísně tajných dokumentů.

Získat unikátní snímek pro české publikum nebylo vůbec jednoduché. „Poprvé jsem Citizenfour viděla na festivalu DOK Leipzig, kde měl světovou premiéru. Byl to nezapomenutelný zážitek. Následovaly týdny vyjednávání s distribuční společností. Téměř na poslední chvíli jsme se dohodli, a tak festival Jeden svět přiveze oscarový dokument do Prahy,“ říká dramaturgyně programu Eva Rybková. 

Film Citizenfour upozorňuje na to, že existují hranice mezi svobodou a bezpečím na internetu. I proto Jeden svět v neděli 8. března po projekci ve Francouzském institutu pořádá panelovou debatu Internet jako propustka do soukromí. Účast potvrdil Jan Kolouch z Policejní akademie, odborník na oblast kybernetické bezpečnosti Tomáš Flídr a Lukáš Černohorský z České pirátské strany. I jiná aktuální témata otevře dalších osm panelových debat.

V letošních nominacích na Oscara byl i dokumentární film Virunga režiséra Orlanda von Einsiedela, který v české premiéře uvede Jeden svět ve čtvrtek 5. března. Dokumentaristům se podařilo natočit napínavý „docuthriller“ o národním parku Virunga v DR Kongo, kde žijí poslední kriticky ohrožené gorily horské. Park ale obklopují vojenské základny a ještě se tu chystá těžit ropu britská firma. Výkonným producentem filmu byl Leonadro DiCaprio.

Vysoká očekávání v letošním klání o Oscary měly i další dva dokumenty z Jednoho světa. Oceňovaný film Noční hosté uvádí festival v kategorii Panorama. Dokument Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Swartze přijede do Prahy představit jeho režisér Brian Knappenberger, který se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá internetovým aktivismem.

Více se o programu dozvíte zde.  Seznam zahraničních hostů je také na webu v sekci PRESS.