Ivan Král byl velkým přínosem mé hudbě, říká Patti Smith

17.08.2014 10:17

Krátce před svým vystoupením na festivalu Trutnoff poskytla Patti Smith rozhovor, ve kterém říká, čím momentálně umělecky žije. Striktní požadavek managementu neptat se na Ivana Krále nakonec sama porušila.


Prý jste zůstala v Evropě jen kvůli trutnovskému festivalu. To jste na něj měla tak dobré reference?
Ano, už jsme se chystali skončit turné trochu dřív a najednou jsme měli příležitost sem přijet. Je to velmi slavný festival a je známý tím, že si zachoval své dřevní kořeny, idealismus a také je to velký večírek a zábava, se silným politickým vyjádřením. Především je to nekomerční festival pro lidi a proto jsme velmi rádi, že zde můžeme hrát. Mimochodem nám trvalo patnáct hodin autobusem sem přijet, byla to hodně, hodně dlouhá jízda, ale rozhodně za to stála, je to tu fantastické.

 

Vaše poslední deska Banga vyšla roku 2012. Chystáte nové album či pracujete na novém projektu?
Právě dokončuji knihu a mám hodně uměleckých výstav. Především se ale zaměřuji na novou sbírku básní a na začátku zimy se chystám natáčet novou desku se svou kapelou a také s mou dcerou Jesse a synem Jacksonem, kteří jsou muzikanti. Písně budeme psát také dohromady, jak se spoluhráči z kapely, tak s mými dětmi.

Co právě posloucháte? Máte nějaké nové hudební objevy, kapely, které vás zaujaly?

Jsem velký operní fanoušek, takže ji hodně poslouchám. Vždy se těším na nová provedení velkých operních děl, mám ráda Wagnera či Pucciniho a Verdiho. Nedávno jsem objevila novou mladou kapelu z Dánska Baby In Vain a myslím si, že jsou velmi dobré, ty holky mají dost cool způsob hraní na kytaru. Ale jinak nemám jednu konkrétní oblíbenou kapelu. To, z čeho jsem nadšená, je fakt, že se tolik lidí umí hudbou skvěle vyjádřit. Není důležité, zda jsou slavní či ne. Miluju neznámé lidi, mohou to být kapely bojující kdekoliv na světě. Dostávám třeba zprávy od malých čínských punkových kapel, skupin o kterých nikdo nikdy neslyšel. Je skvělé, že se i přesto snaží oslovovat hudbou. Jinak poslouchám třeba My Bloody Valentine i Jimiho Hendrixe. Mimochodem, slyšela jsem, že se chcete zeptat na Ivana Krále. Máte na toto téma nějakou otázku?

Hodláte s ním dál spolupracovat?
Ne. Spolupracovali jsme spolu v sedmdesátých letech. Dnes sice nejsme v kontaktu, ale napsal mi několik skvělých písní a dvě z nich budu i dnes hrát. Vždy mu budu přiznávat velký přínos své hudbě.


Autor: Anna Mašátová

Zdroj: https://kultura.idnes.cz/patti-smith-rozhovor-0te-/hudba.aspx?c=A140817_131336_hudba_ob