Jak se stát kačerem

25.06.2016 09:05

 

V minulém článku jsme se seznámili s celosvětovou hrou zvanou Geocaching. Nyní je ale otázkou jak začít, a tak si řekněme jak se stát kačerem (geocacherem) snadno a rychle. První krok jsme již učinili, protože jsme se seznámili se základními principy hry, ovšem ty podrobné jsou např. na serveru geocaching.cz. Zájemce o geocaching by se však měl zaregistrovat na nějakém geocachingovém serveru (např. na geocaching.com). Před prvním lovem se seznamte alespoň s nejdůležitějšími pojmy a postupy, protože dle všudypřítomných Murphyho pravidel se vám určitě budou hodit, pokud je nebudete znát.

Hledat cache se dá s pomocí navigačních pomůcek a aplikací, ale také jen podle map a nápovědy. Ale kde budete hledat? Kde je třeba vaše nejbližší cache? Není cache u hradu, kam jedete na výlet? Na internetu si můžete najít mapy s rozmístěním různých druhů keší a u vybraných, které chcete navštívit, jejich umístění a popis. Své nálezy pak zaznamenáte na internetu, ale především přímo v logbooku keše, a proto si s sebou noste raději dobře píšící tužku.

Každá keš má ve svých parametrech kromě souřadnic a popisu i dvě důležité informace, a těmi je ohodnocení obtížnosti a terénu číselnou stupnicí 1-5 (1 – nejlehčí, 5 – nejtěžší). Obtížnost vás bude informovat o tom, jak důkladně je schovaná anebo kolik úsilí budete muset věnovat rozluštění indicií a nalezení finálních souřadnic. Náročnost terénu vám dá nápovědu, jak těžké bude provést samotný odlov, kdy nejjednodušší pomůckou je úměra mezi hodnotou a počtem potřebných končetin k odlovení. Takže jednička je vhodná i pro vozíčkáře aneb doskáču tam po jedné noze, u čtyřky musím zapojit ruce i nohy a pětka vyžaduje speciální vybavení (horolezecké, potápěčské apod.). 

 

- psáno pro Kolovratský zpravodaj -