Jeden svět zná vítězný film

11.03.2014 05:54

 

Dokument Verdikt v Maďarsku získal hlavní cenu festivalu, cenu za nejlepší režii porota udělila filmu Prales tančících duchů. Celkem bude na zítřejším slavnostní zakončení filmového festivalu o lidských právech předáno devět cen včetně dosud neuzavřené ceny diváků. Festival se poté přesune do regionů.
Tři roky sledoval štáb soud se čtyřmi maďarskými přívrženci krajní pravice, kteří byli obviněni ze série rasově motivovaných vražd šesti Romů, včetně dětí. Díky neustálé přítomnosti kamer v soudní síni se režisérce Eszter Hajdú podařilo zachytit dramatický průběh ostře sledovaného procesu, k jehož medializaci přispěl světově známý maďarský hraný film Je to jen vítr, uvedený na Jednom světě v roce 2013.

Strhující a nekompromisní pohled na soudobou společnost
Porota ocenila, že film Verdikt v Maďarsku je "strhujícím a nekompromisním pohledem na soudobou společnost. Drobné detaily jsou odhaleny prostřednictvím cinema vérité: soudcovo chování ke svědkům a přeživším z řad romské komunity; vztah mezi příslušníky vězeňské služby a obviněnými; letmé úsměvy právníků i prázdná sedadla v síni."

Cenu za nejlepší režii získal film Prales tančících duchů režisérky Lindy Västrik, která byla zároveň kameramankou snímku a podle poroty vytvořila "vysoce poetický, mnohovrstevnatý a citlivý film. Režisérka strávila sedm let s kmenem žijícím hluboko v pralese a překročila hranice etnografického dokumentu, aby nám s hlubokou lidskostí představila intimní a přitom univerzální příběh zrození a smrti," uvádí porota ve svém rozhodnutí. Tento snímek dostal i Cenu Českého rozhlasu za kreativní využití hudby a zvuku v dokumentárním filmu.

Zvláštní uznání poroty získaly dva filmu: Já, Blocher režiséra Jean-Stéphane Brona a Přestupní stanice režiséra Kaveha Bakhtiariho.

Cenu Václava Havla za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, udělila porota jihoafrickému filmu Horníci pod palbou režiséra Rehada Desaie. (Miners Shot Down / Jižní Afrika / 2014 / 85 min.), zvláštní uznání udělila Porota Václava Havla filmu Vražedná pole na Srí Lance režiséra Calluma Macraeho.

 

Studenti ocenili kubánské rappery

Cenu Studentské poroty získal film Viva Cuba Libre – rapová vzpoura režiséra Jesseho Aceveda. "Film ukazuje pravou tvář této země a statečnost mladých lidí, kteří v ní žijí. Často odsuzovaný hudební styl rap zde dostává novou tvář – stává se zbraní proti bezpráví. Myslíme si, že tento snímek může naše vrstevníky přivést k poznání, že můžeme být vděčni za to, jak svobodně v naší zemi žijeme," zdůvodnila své rozhodnutí porota.

Jeden svět 2014 přivítal letos rekordní počet protagonistů uváděných dokumentů. Pražské publikum mělo jedinečnou možnost osobně diskutovat s tanzanským obráncem albínů Josephatem Tornerem z filmu Ve stínu slunce, Mirou Kinnunen z finského filmu Hilton!, Deanem Puckettem – režisérem a zároveň obyvatelem ekologické vesnice z filmu Mráz kopřivu nespálí, 80letou stopařkou Teresou Bancewicz z filmu Všechno je možné, Petrim Luukkainenem – autorem experimentu ve filmu Mý věci, libyjským aktivistou Alim Nouhem z filmu Cesta do Tawerghy nebo starostou maďarské vesnice Besence Józsefem Ignáczem (film Míčky a melouny).

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz/festival-jeden-svet-vyhralo-soudni-drama-o-rasistickych-vrazdach-pyy-/kultura.aspx?c=A140311_090737_ln_kultura_hep