Kinematovlak zlínského filmového festivalu vyjíždí 15.5.2014

11.05.2014 10:21

Kino na kolejích, takzvaný kinematovlak vyjede ve čtvrtek z Mladé Boleslavi. Speciální vlak je tradiční součástí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. Nabídne filmové projekce postupně v několika městech republiky, letos nově i v Polsku, sdělil mluvčí festivalu Martin Pášma. Vlak poté dorazí do Zlína v době festivalu, který se koná od 30. května do 5. června.

„Letošní trasa, jubilejní desátá, je dlouhá bezmála 500 kilometrů,” uvedl Pášma. Vlak zastaví například v Jičíně, Vrchlabí, Trutnově, Náchodě, Olomouci či Přerově.

V dopoledních hodinách se v kinematovlaku bude promítat pro děti z mateřských a základních škol, odpolední projekce jsou určeny pro veřejnost. „Součástí speciální soupravy je i vláček Hráček, tedy železniční vagón přebudovaný do podoby herny,” podotkl Pášma.

Vzhledem k tomu, že letošní ročník festivalu je zaměřen na polskou kinematografii, na programu kinematovlaku budou vedle českých pohádek zařazeny také epizody ze seriálu Bolek a Lolek. Letošní 54. ročník festivalu nabídne 365 filmů z 55 zemí světa. Loni se promítalo 299 filmů, šest z nich ve světové premiéře. Přehlídku loni navštívilo 95 tisíc lidí.