Klub U Boudů po půl roce

18.01.2014 18:43

V létě roku 2013 se několik statečných rozhodlo v Kolovratech založit občanské sdružení s názvem Klub U Boudů. Impulzem pro založení byla vidina bezproblémově fungující restaurace v KD U Boudů, která by tak mohla svou kvalitou a příjemným prostředím podpořit průběh kulturních akcí v přilehlém sále.

Vše se začalo v průběhu podzima rozjíždět, a tak si několik nadšenců vyzkoušelo uspořádat rozličné kulturní akce a do jisté míry otestovat i diváckou odezvu. Překvapením byly reakce nejen diváků, ale i účinkujících, kteří se dokonce svěřili, že původně jeli hrát k Boudům za "trest". Ovšem po otevření vstupních dveří se nestačili divit, jak příjemné prostředí je přivítalo, včetně nekuřácké restaurace s výbornou nabídkou nápojů a ještě lepší kuchyní. Výsledkem pak je přesvědčení účinkujících i diváků, že jejich návštěva určitě nebyla poslední. Aby ale nevznikla mílka, že kuřáci mají vstup zakázán, je zde k dispozici útulný dýmkový salónek určený pro milovníky dýmek, doutníků a kvalitních lihovin.

Vraťme se však ke kultuře a k tomu, čím je U Boudů výjimečná. Snažíme se nabídnout divákům kvalitní kulturní akce, které se nám v okolí běžně nevyskytují, a které jsou zajímavé i něčím navíc.

Hlavním a pravidelným počinem jsou u nás především Jazzové večery s napůl kolovratskou kapelou Steamboat Stompers, která již více jak 45 let hraje tradiční jazz. Jazzové večery nejsou jen tak obyčejným koncertem, ale jsou spojeny i s výbornou večeří a s tradičním setkáváním přátel u příjemné hudby. Na závěr povídání o jazzových večerech snad jen to, že od října je kapela pravidelně doplněna skvělým výkonem Evy Emingerové.

Kolovraty leží na okraji Prahy a dalo by se tak říci, že kultura zde bude předurčena pro okrajové žánry. Ale stejně jako mají Kolovraty výborné spojení do Prahy i směrem na Benešov, tak i na první pohled okrajová kultura se může ukázat divácky úspěšnou. Pro nás příjemným překvapením byla v průběhu podzimu rostoucí návštěvnost představení divadelních spolků a kladné nebo přímo nadšené ohlasy diváků na jejich představení. V průběhu podzimu se nám představili DS UCHO z Uhříněvse, DS DIPONA z Kozojed a DS SAMODIV z Brandýsa nad Labem a již nyní můžeme slíbit, že U Boudů nehráli naposled. Stejně příjemné je i zjištění vzrůstajícího zájmu o klubová filmová představení. Pokusně jsme se zapojili do projektu Promítej i ty, který má návaznost na filmovou přehlídku Jeden svět. Postupně se tak diváci mohou těšit na téměř tři desítky zajímavých filmů, které by se dalo říci, že jinde neuvidí. A co ještě překvapí diváky na divadelních a filmových produkcích? Je to především vstupné, které je většinou dobrovolné.

Tím jsme se již dostali i k tomu, co nás čeká. Pro pořádek jen zopakuji, že to nejsou pouze Jazzové večery, divadelní a filmová představení, ale v KD U Boudů to budou i koncerty, plesy, zábavy a  spousta dalších akcí. Kromě koncertů, o kterých bude řeč na závěr, bych velmi rád upozornil i na Burianovu kulturní ozdravovnu, která pravidelně v nepravidelných intervalech uvítá své pacienty, jež bude příjemným slovem uzdravovat na duši Jan Burian.

Chybí nám zde zmínka o koncertech, kterých bude v březnu více než dost. koncertním vrcholem sezóny bude vystoupení Spirituál kvintetu, který již delší domu nehrál v tak komorním prostoru, jaký nabízí sál v KD U Boudů ...