Past na myši - nejúspěšnější hra Agathy Christie

29.10.2013 19:00

 

Past na myši - nejúspěšnější hra Agathy Christie, započala svoji historii v roce 1947, když byla již velice známá a oblíbená autorka požádána britskou BBC o napsání rozhlasové hry u příležitosti osmdesátých narozenin královny Alžběty. Po odvysílání Tří slepých myšek (Three Blind Mice), jak se hra původně jmenovala, se Agatha rozhodla vytvořit z ní povídku a divadelní hru. Povídka sice vyšla v USA, ale britským čtenářům zůstala utajena, aby při plánovaném divadelním představení nebyli ochuzeni o překvapení. Česky je dostupná i povídková verze, v antologii Patnáct pátračů.

Ve své autobiografii Agatha Christie vzpomíná, že v době premiéry vůbec nepočítala s tím, že by Past na myši čekal nějaký velký úspěch, předpovídala jí asi tak tříměsíční až půlroční život a producent Peter Saunders ji musel ujišťovat, že vydrží rok. Ovšem ze hry se stal trhák, diváci se na představení přímo hrnuli a pro americké turisty se jeho návštěva stala takřka povinnou součástí jejich prohlídek Londýna, stejně jako například Buckingham Palace. 

K tomu jistě přispěla i chytrá politika Petera Saunderse - hrálo se v poměrně malých divadlech (490 a 550 sedadel), byl vydán zákaz uvedení na Broadwayi i na australských scénách dokud se bude hrát v 

Londýně a stejná podmínka se týká i filmového zpracování. Filmová práva byla sice prodána již před lety, ale nyní na jejich případné využití čekají už dědicové jejich původních majitelů, kteří se natočení filmu nedožili. Otázkou zůstává, kdy se dočkáme Pasti na myši na stříbrném plátně, neboť tato hra se v Londýně stále hraje, a to nepřetržitě od 25. listopadu 1952. Byla přeložena do 25 jazyků. Mimochodem, práva k uvedení hry dostal ke svým desátým narozeninám Mathew Prichard, vnuk Agathy Christie.