Sony zrušila premiéru filmu o Kim Čong-unovi

20.12.2014 13:05

Američtí vyšetřovatelé prokázali, že za hackerským útokem na servery filmové společnosti Sony Pictures stojí Severní Korea, uvedla televize CNN. Podrobnosti mají být zveřejněné ve čtvrtek. Sony mezitím oznámila, že ruší uvedení kontroverzní filmové parodie The Interview do kin plánované na 25. prosince.

Spekulace o podílu Pchjongjangu na útoku proti producentům kontroverzního filmu The Interview se v médiích objevují už delší dobu. Komediální snímek pojednává o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una a v Severní Koreji prý vyvolal pobouření.

Společnost Sony Pictures ve středu odvolala uvedení kontroverzní filmové parodie do kin plánované na 25. prosince, když promítání filmu odložila či zrušila řada distribučních společností. Společnost vyjádřila nad tímto vývojem událostí "hluboké znepokojení" a uvedla, že stažení filmu způsobí firmě škody. Za tvůrci kontroverzního filmu ale producenti z firmy Sony stojí.

"Vzhledem k rozhodnutí většiny našich distributorů ustoupit od promítání filmu The Interview, rozhodli jsme se nepřikročit k uvolnění snímku do kin plánovanému na 25. prosince," uvedla v prohlášení Sony Pictures.

Varování FBI

Americký Federální úřad pro vyšetřování ve středu vydal varování všem firmám, které jsou jakkoli napojeny na výrobu, distribuci nebo propagaci kontroverzního filmu. Upozornil je, že se mohou stejně jako Sony Pictures stát terčem hackerského útoku.

Společnost Regal Cinemas podle agentury Reuters oznámila, že uvedení filmu do svých kin odkládá. Magazín The Hollywood Reporter s odvoláním na nejmenované zdroje informoval, že společnosti AMC, Cinemark a Cineplex film rovněž nebudou promítat.

Další významný americký kinořetězec Carmike Cinemas už v úterý oznámil, že The Interview nebude promítat kvůli údajným výhrůžkám, které hackeři adresovali kinům, jež se rozhodnou film promítat. 

Mají prý i scénář nové bondovky

Před plánovaným promítáním filmu varovala hackerská skupina označující se jako Guardians of Peace (Strážci míru), která dokonce nepřímo pohrozila teroristickými útoky podobnými těm z 11. září 2001. Od listopadu se šířily spekulace, že za útokem a za skupinou Guardians of Peace stojí Severní Korea.

Internetoví piráti z firemních databází a emailů získali citlivé údaje o platech, kontaktní informace, zdravotní záznamy, necenzurovaná vyjádření ze soukromých vzkazů a údajně i scénář budoucího filmu o Jamesi Bondovi.