Štěpán Markovič

02.09.2013 21:12

 

Svůj hudební nástroj si zamiloval již z obrázku a popisu v knize. A v patnácti letech na něj začal hrát… Jméno, které se v jazzovém světě nemusí dlouho představovat – saxofonista a flétnista Štěpán Markovič.
Fascinovala jej tehdy postava Dannyho Smiřického ve Zbabělcích a dalších románech Škvoreckého. Impulzem ke hře na tenorsaxofon byl tedy pro Štěpána Markoviče literární zážitek. Začal se věnovat jazz rockové hudbě, poslouchal tvorbu Davisových odchovanců, v éře fusion jej jeho zájem o improvizaci ovšem nejvíce táhne k jazzu. Na konci sedmdesátých let se Štěpán úplně stáhnul z pódií a začal studovat. Na Lidové konzervatoři se setkává s Karlem Velebným a jako člen slavného Velebandu se po pár letech vrací zpět na scénu. Založil si kapelu E.S.P. Touto skupinou začíná jeho bohatá diskografie a zároveň nástup mezi hudebníky, kteří patří na tuzemské scéně ke špičce…

V okamžiku, kdy se informace o „novém mladém umělci“ donesla až ke zkušeným profesionálům, získal nabídku do saxofonové sekce rozhlasového big bandu (JOČR). Působil zde 13 let. U big bandového hraní setrvává Štěpán neustále. Stal se dokonce i členem orchestru Gustava Broma nebo big bandu Matúše Jakabčice. Jako součást All Stars Big Bandu doprovázel v roce 1995 americké hvězdy Raye Charlese a Lizu Minnelli či Shirley Bassey na jejich evropském turné. Hrál s Emilem Viklickým či Laco Deczim. Spolupracoval s řadou významných tuzemských i zahraničních osobností nejen z oblasti jazzu (Monkey Business, Gulo čar, Lucie Bílá, George Hrubeš, Chantal Poullain, Pavel Šporcl, Matúš Jakabčic a mnoho dalších). Je velmi vyhledávaným studiovým hráčem. Od roku 1998 vyučuje na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Natočil mj. album Jam Session, když na památném večeru v jazz klubu Reduta doprovázel prezidenta Clintona.

Štěpán je pravidelným účinkujícím na velkých jazzových festivalech, jeho Saxtet najdete např. v Jazzu na Hradě, který pořádá pan prezident Václav Klaus… Vedle velkých koncertů na jazzových festivalech se Štěpán účastní oblíbených Jam Session v pražském klubu Jazz Time. Nebrání se experimentování, proto v roce 2008 vznikl společný punk-jazzový projekt s bubeníkem Georgem Hrubešem “Airshift”, který byl představen na festivalu v Hradci Králové. Právě dokončil desku s Dougem Wimbishem ze slavných Living Colour. Jeho zájem o experimentování s hudebními žánry je znatelný už jen z výčtu umělců a skupin z rozličných směrů, se kterými Štěpán spolupracoval… Myšlenkou jeho tvorby je spontánní jazzový projev ve spolupráci s hudebníky, se kterými se cítí názorově a emocionálně spřízněn.

V současné době se věnuje projektům Airshift, Štěpán Markovič Q, Štěpán Markovič Saxtet, CZ SK Big Band Matúše Jakabčice, Agharta Gang. Připravuje nahrávání nové desky a pro léto 2011 vytváří dramaturgii hudebního festivalu Jazz na Karlštejně.

oficiální internetové stránky: www.stepanmarkovic.cz