Nobelovu cenu za literaturu získal Francouz Patrick Modiano

10.10.2014 05:15

Nobelovu cenu za literaturu získal ve čtvrtek francouzský spisovatel Patrick Modiano. Pár jeho děl bylo ve Francii zfilmováno.

Patrick Modiano je miláčkem zejména francouzské literární kritiky. Obdržel už Goncourtovu cenu, Velkou cenu francouzské akademie nebo ocenění Prix mondial Cino Del Duca a v zahraničí Rakouskou státní cenu za evropskou literaturu. Akademie uvedla, že Nobelovu cenu získává za „umění vzpomínek, díky němuž dokázal zachytit ty nejneuchopitelnější lidské osudy a život za okupace”.

Do světa literatury ho uvedl slavný Raymond Queneau. Dříve, než dal do vydavatelství Éditions Gallimard svou první knihu La Place de l’Étoile v roce 1968, přečetl ji právě svému mentorovi Queneauovi.

V roce 2010 vyšel německý překlad La Place de l’Étoile a vyvolal značnou pozornost. Někteří dílo považují za kontroverzní, a dokonce antisemitské. V angličtině ani v češtině nevyšlo.

 

Českých překladů moc není

Celkově Modiano napsal na tři desítky titulů, ale české překlady většinou neexistují. V ČR jsou aktuálně k dispozici jen překlady děl Dora Bruderová, Takoví hodní hoši či Ulice temných krámků. Slovensky vyšel například Rodokmeň.

Modiano spolupracoval i na filmovém scénáři Lacombe Lucien. Film režíroval Louis Malle a vyprávěl o chlapci, kterého odmítl francouzský odboj, a tak začal spolupracovat s nacisty. Moshé Mizrahi natočil v roce 1983 u nás neznámý film podle Modianovy knihy Une jeunesse.

Snímek Šťastnou cestu natočil v roce 2003 Jean-Paul Rappeneau. Podobně jako u jiných Modianových děl je jeho tématem 2. světová válka. Odehrává se v roce 1940, kdy se Francie hroutí a v hotelu Splendide se scházejí politici, žurnalisté, představitelé vysoké buržoazie, rádoby světáci a špióni. Země se zmítá v nejistotě a mladý spisovatel Frédéric Roger se seznámí s filmovou herečkou Viviane Denversovou. Netuší, že ho to může stát život.

Loni dostala Nobelovu cenu Kanaďanka Alice Munroová, ačkoli sázkaři jí šance nedávali a tipovali na vítěze spíše Harukiho Murakamiho. Toho sázkové kanceláře favorizovaly i v letošním roce s kurzem 4:1. Slušné šance dávaly také keňskému autorovi Ngugi wa Thiong’ovi. Milan Kundera měl kurz 25:1.